7+1 tipp a gördülékeny dézsafürdőzéshez
7+1 tipp a gördülékeny dézsafürdőzéshez

7+1 tipp a gördülékeny dézsafürdőzéshez

A dézsafürdő a kertedben hozzájárul ahhoz, hogy minőségibb életed legyen, de csak akkor, ha gördülékeny és könnyű a használata. Íme 7+1 tipp, hogyan legyen a dézsafürdőzés élvezhető egy külső kályhás üvegszálas dézsafürdővel.

1. Ne vegyél dézsafürdőt

Így néz ki egy őszinte kezdés és olyan oldalon, ahol dézsafürdőket értékesítünk 🙂 A dézsafürdő jótékony hatása köztudott. Viszont mielőtt bevásárolunk tisztában kell legyünk azzal, hogy a dézsafürdőzés “munkával” jár. Tisztítás, feltöltés, fűtés, vízkezelés stb.

Egy vásárlóm azért panaszkodott, hogy neki nincs pénze megfizessen valakit, hogy tüzeljen. Ilyen esetben azt javasoljuk, hogy nem kell erőltetni ezt a dézsafürdőzés dolgot. 

2. Gondozásmentes, praktikus dézsafürdőt vásároljunk

mercedesz dió dézsafürdő

Ha mégis rászánjuk magunkat és szeretnénk a családot (magunkat, barátainkat) kényeztetni dézsafürdővel, akkor olyat válasszunk aminek a kezelése egyszerű.

Az üvegszálas dézsafürdő könnyen tisztítható, jól bírja a meleget hideget, egyszóval időtálló.

A külső kályha szintén praktikus:

  • nem vesz el helyet a fürdődézsából
  • nem hamuzza a vizet
  • könnyű fával pakolni, könnyű kihamuzni és tisztán tartani
  • keringeti a vizet (nem kell lapáttal kevergetni, nem fog a lábunk fázni, vagy a dézsa másik oldalán sem lesz hideg a víz)
  • hatékony, mivel a kályha mindig a leghűvösebb vizet kapja a lábaktól, így hatékonyabban adja át a hőt a víznek (belső kályhák esetében a kályha körüli forró víznek már nem tudja leadni a hőt, ezért kell kevergetni).

Tudni érdemes, hogy ugyanúgy, ahogy gravitációs elven fűti a dézsa vizét, ez visszafele is igaz. Ha nincs tűz a kályhában, akkor a kinti hideg is megindít egy hűtési folyamatot a kályha irányából. Ezért adjuk a dézsát szigetelt kályhával, hogy csökkentsük a visszahűtési folyamatot.

3. Hangolódjunk rá

A stressz káros hatásait ismerjük, ha mégis valaki szeretne utána nézni, itt elég részletes leírás található: a stressz káros következményei. A hétköznapok tele lehetnek stresszes időszakokkal. Az, hogy a stresszkezeléshez kinek milyen módszer válik be az változó. Abban viszont egyet érthetünk, hogy a víznek jótékony hatásai vannak, nem csak akkor ha iszunk egy pohár vizet, hanem a vízesés látványa, a tenger hullámzása, vagy egy jó zuhanyzás is nyugtató hatású. A víz jó. Megnyugatat és körülölel.

Hangolódjunk rá. Nem mondom, hogy vegyük be a leszarom tablettát. (Ja… de vegyük be bátran). A dézsafürdőzésre a ráhangolódás már akkor kezdődik, amikor eldöntjük, hogy ma este dézsafürdőzni fogunk. A dézsa és a kályha tisztítása, feltöltése, kályhába való begyújtás és tüzelés már a szeánsz része. Már ezt is úgy fogjuk fel, hogy itt már relaxálunk és magunkkal foglalkozunk, mivel a testi és lelki megújulás a cél. Élvezzük hát már az előkészületeket is.

a fürdődézsázás élmény

4. Tisztítsuk a dézsafürdőt és a kályhát

búvárszivattyú csodazsákkal
oktogon dézsafürdő rgb led
dézsafürdő élmény funkcióval

Arról, hogy hogyan szűrjük a dézsafürdő vizét írtunk már ebben a blogbejegyzésben: Hogyan szűrjük a dézsafürdő vizét.

Viszont ha üres a dézsa, akkor használat előtt javasolt alaposan kitisztítani. És bizony, a kályhát is, mivel a kályha vízköpenyes és egy rendszert alkot a dézsával. A kályha tisztítását megtehetjük úgy, hogy nagy víznyomással a felső beömlőn keresztül pár percig engedjük a vizet, így az alsó beömlőn távozik az esetleges lerakódott szennyeződés, vagy két csőszorító lazításával eltávolíthatjuk a dézsáról és így megdöntött állapotban jobban ki tudjuk tisztítani. A piszkos víz távozik a dézsafürdő lefolyón keresztül.

Amúgy azt javasoljuk, hogy a dézsa és a kályha tisztítását használat után, a víz leengedéskor könnyebb, amikor még nincs lerakódva és rászáradva a szennyeződés. Ilyenkor a kályha alján a leeresztő szeleppel a kályhából az utolsó csepp piszkos vizet is ki tudjuk engedni így kicsit átöblintve a fenti beömlőn keresztül tisztán szárad meg (belül is).

Amennyiben sósvízzel használjuk a dézsát néha javasolt a kályha külső áttörölgetése, mert a pára, vagy a rápriccolt sósvíz árthat a kályha külső burkolatának.

5. Töltsünk tiszta vizet a pohárba

Nem mindegy, hogy mennyi vizet kell felfűtenünk, ezért elég ha csak annyi vizet töltünk bele, amennyire tényleg szükségünk van.

Ha például a 2m átmérőjű dézsát sokan fogjuk használni,  kb 1.2 köbméter víz elég (a vízkiszorítás miatt), ami azt jelenti, hogy a peremtől kb 20cm-re van a vízszint.

Az oktogon dézsánk (2.4 m átmérőjével) 2.8 köbméter vizet tud befogadni.

6. Fűtsünk hatékonyan

Téli időszakban meghosszabbodik a felfűtési idő.

Nagyon fontos, hogy fedjük le a dézsát fűtés közben, hogy kevesebb hőveszteség legyen.

A dézsafürdő vizet akkor fog legjobban melegedni, ha minél intenzívebben ég a tűz. Ha nagy darab fákat használunk, akkor a nagy fa több helyet foglal el a kályha belselyében és mivel a fának csak a széle ég, ezért kevesebb intenzív lángot tudunk létrehozni.

Tehát minél több hőt akkor tud egy tűz leadni, ha kisebb, hasogatott hasábokat teszünk rá.

Ha lehet a fát (brikettet stb.) keresztbe helyezzük el, hogy elegendő oxigént kapjon, ezáltal intenzívebben ég.

Ha vékonyabb (puha) fával tüzelünk, akkor gyakrabban kell tenni a tűzre, akár 10-15 percenként.

Ha vastagabb kemény fával tüzelünk, akkor elég ha 30-40 percenként teszünk rá, de ez esetben lassabb lesz a felfűtés.

Ha rekord idő alatt szeretnénk felfűteni, amint van szabad hely a kályhába, folyamatosan pakolni kell (de hiszen pont most mondtam, hogy nyugodjunk le a …)

Ha van légtelenítő szelep a kályhán, akkor légtelenítsük a kályhát az optimális áramlás érdekében. Ha a felső légtelenítő szelep eldugodik, akkor cseréljük le 1/2 colos kerticsapra. 

A felfűtésről regényt lehet írni, mi mégis egy blogbejegyzésben próbáltuk összefoglalni a lényegesebb javaslatokat: link

dézsafürdő kályha

7. Fűtsünk ésszel

Friss dézsafürdő tulajdonsoktól többször jött visszajelzés, hogy felfűtötték a dézsafürdő vizét 45 fok fölé. Véletlenül. Igazából megtörténik, még a legjobbakkal is. Viszont tudni kell, hogy a forró víz veszélyes. Kitágulnak az erek, emiatt leesik a vérnyomás, az agy nem kap elegendő vért (oxigént), ezért az okos testünk vízszintesbe tesz (hogy az agyunk kapjon újra oxigént), vagyis elájulunk. Nem kellemes, sajnos volt már rá példa, ezért is azt javasoljuk, hogy ne egyedül használjuk a fürdődézsát.

Mi azt javasoljuk, hogy ha a víz elér egy bizonyos hőfokot, akkor ne tegyünk több fát (télen pl. 34 fok, nyáron 30 fok). Ezt úgy értjük, hogy ennél a hőfoknál abba kell hagyni a tüzelést és mire leég a tűz, a víz hőmérséklete felkúszik 38-39 fokra.

Ha úgy látjuk, hogy nagyon megszalad a hőmérséklet (40 fölé), akkor kifedhetjük a fürdődézsát, vagy hidegvizet engedhetünk bele.

Utána ha tartani szeretnénk a 38-39 fokot néha kell egy-két fát rádobni. (Azt szoktam mondani valakinek úgyis elfogy a söre, vagy pisilni kell, és akkor folyamatosan lehet ellenőrizni a tüzet). A kültéri hőmérséklet nagyban meghatározza ilyenkor, hogy csak 1-2 fát dobunk rá időszakonként, vagy 2-3-at.

A külső kályha önhordós, vagyis gravitációs elven kering benne a hideg-meleg víz, így a felső beömlőn betolja a forróvizet a dézsába (43-47 fok, tűz intenzitástól függően). Ezáltal meg is keveri a dézsa vizet. Jellemzően egy friss felfűtésnél ha beleülünk és megkeverjük kb. egy fokot fog visszahűlni a víz hőmérséklete.

Az áramlás akkor optimális, ha a kályha légtelenítve van. A kályha mindig egy szintben, vagy alacsonyabban legyen, mint a dézsa, hogy ne tudjon levegőbuborék kialakulni benne. Ha a dézsafürdő kályha tetején levő légtelenítő szelep eldugodik, akkor ki lehet cserélni 1/2 colos kerticsapra.

7+1. Élvezzük!

Élvezzük! Ne csak a dézsafürdőzést, hanem az egész életet. Ahogy az egyik mottónk szól a sok közül: “Az életet boldogságra játszák”

Élvezzük hát az életet és a dézsafürdőzést a barátainkkal, családdal, a párunkkal, vagy ha úgy esik jól, akkor egyedül (egyedül említettük, hogy vannak veszélyei, de ha észnél vagyunk, akkor nem lehet baj 🙂

Sokszor a problémák nem annyira vészesek, mint amennyire elsőre tűnnek és Albert Einstein azt mondta: „Egyetlenegy probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen az keletkezett.”

Szóval egy jó dézsafürdőzés után már más szemmel fogunk tekinteni a világra 🙂

 

Barátsággal,

FARKAS László

Woohoo Market Kft.

Tel, (WhatsApp, Signal, Telegram, Viber).: +36 30 826-5929

E-mail: info@uvegszalasdezsa.hu

Facebook: https://www.facebook.com/uvegszalasdezsa

Facebook messenger: https://www.facebook.com/uvegszalasfurdodezsa

Instagram: https://www.instagram.com/uvegszalasdezsa/

Vélemény, hozzászólás?