Hogyan védjük meg a dézsafürdőnket télen a befagyástól
fagyás jég

Hogyan védjük meg a dézsafürdőnket télen a befagyástól

A fagyás károkat tud okozni, ezért tartós hidegek esetén ajánlatos odafigyelni, hogyan tároljuk a dézsafürdőnket. Nézzünk meg egy pár módszert, hogyan tudjuk télen megóvni a dézsafürdőnket, hogy még sok évig tudjuk élvezni az otthon wellness élményét.

1. Fűtsük fel a dézsafürdőt

Van akinek a dézsaszezon tavasztól-őszig tart, de azért mégis az a jellemzőbb, hogy a dézsafürdő tulajdonosok ősztől-tavaszig szeretik kényeztetni magukat a saját wellness központjukban. 

Ha gyakran használjuk a dézsánkat, akkor télen sem kell azért aggódni, hogy a fagyás bármilyen kárt okozna, mivel folyamatosan melegen tudjuk tartani.

Ha mégis tartós hideg esetében 2-3 hétig nem tervezzük használni, attól még megtehetjük azt, hogy 1-2 tüzet rakunk a kályhába, ami meggátolja azt, hogy fagypont alá süllyedjen a víz hőmérséklete.

Ha a dézsát fűtjük, akkor a külső kályhát sem kell félteni, mivel egy rendszert alkot a dézsával. Ha nincs tűz a kályhában az ellencirkuláció megindul és így a kályha is kap a dézsafürdő melegéből.

dézsafürdő kályha

2. Sózzuk a fürdődézsa vizét

mennyisóttegyünkafürdődézsába

Amellett, hogy a sósvíznek számtalan jótékony hatása van, még azzal is segít nekünk, hogy télen nem fagy be a dézsafürdő vize. Arról már írtunk, hogy mennyi só kell a dézsafürdőbe, itt.

A sósvíz nem tud megfagyni, max kásásodik. Ami azért jó, mert nincs annyi ereje, hogy szétnyomja a kályhát, vagy a lefolyó rendszert.

3. Engedjük le a dézsafürdő vizét

Ha az a veszély fenyeget, hogy tartós hidegek jönnek és megfagyhat a dézsafürdő vize, akkor azt jelenti, hogy nem sós víz van benne és nem is tervezzük fűteni.

Akkor engedjük le. Ha már úgyis hagyjuk kihűlni, akkor teljesen mindegy, hogy a következő dézsázás előtt fel kell tölteni. Kevés vízről van szó és legalább friss vizünk lesz.

Ezt a dézsát tárolhatjuk üresen az idők végezetéig plussz egy nap.

ezüst szürke csillámos dézsafürdő

4. Használjunk fagytestet

fürdődézsa téliesítése

A medencék téliesítéséhez hasonlóan használhatunk fagytestet a dézsafürdőben. Nem feltétlenül kell boltból vásárolni külön erre a célra gyártott műanyag testeket, hanem literes, vagy 2 literes palackokat is fűzhetünk egybe félig megtöltve vízzel.

A palackokat a dézsafürdő felszínén hagyjuk úszni és elég rugalmasságot adnak ahhoz, hogy a jég legyen hova “terjeszkedjen” és ne a dézsafürdő falát nyomja szét.

5. Engedjük ki a vizet a lefolyóból

A lefolyó kpe cső rendszere szűk keresztmetszet ha fagyásról van szó.

Dönthetünk úgy, hogy használjuk a dézsafürdő belső dugóját és a csapot kinyitjuk.

Ebben az esetben nem marad víz a lefolyóban és így kizárjuk azt, hogy a lefolyó a fagyástól sérüljön.

6. Használjunk csőhéj szigetelést

A másik szűk keresztmetszet külső kályha esetén a dézsafürdő és a kályhát összekötő dumitömlő.

Ezt a két összekötést eredményesen tudjuk óvni a hidegtől csőhéj szigeteléssel.

Nem csak télen ajánlatos szigetelni, hanem az év bármely időszakában dézsázáskor hőt tudunk megtakarítani ezzel a módszerrel.

csőhéj szigetelés

7. Hidromasszázs rendszer téliesítése

bézs oktogon hidromasszázs

Ha a dézsafürdő rendelkezik masszázs, vagy szűrő funkcióval fokozottan oda kell figyelnünk a téliesítésre.

Ha víz marad a dézsában ajánlott mindig melegen tartani a vizet és a keringető, vagy szűrő rendszert időzítő kapcsolóval ellátni és pár óránként 5 percre bekapcsolni.

Ha leengedtük a dézsafürdő vizét, akkor ajánlatos levegővel átfújni a rendszert, hogy ne maradjon benne víz. (A víz beszívó fejet el lehet távolítani és itt egy porszívó kimeneti csatlakozóját meghosszabbítva levegőt fújni a hidromasszázs rendszerbe)

8. Ha mégis megfagyott

Előfordul, hogy bármennyire ügyeltünk mégis fagyás “áldozatává” váltunk, akkor se essünk pánikba.

Lassú tűzzel próbálkozzunk és melegítsük fel a rendszert. 

Nagy eséllyel semmi sem fog károsodni, persze ez függ a fagyás mértékétől.

Ha mégis károsodik valami, akkor emlékezzünk, hogy ez a dézsafürdő olyan, mint egy lego. Kicseréljük a sérült alkatrészt és máris tovább élvezhetjük az otthon wellness élményét.

fagyás jég

Remélem, hogy sikerült pár tippet adnunk, hogyan élvezzük és dézsafürdőzzük át a telet. Ha bármivel kiegészítenéd, vagy a tapasztalatodat szívesen megosztanád velünk, írj a lenti elérhetőségeken.

Barátsággal,

Farkas László

Vélemény, hozzászólás?