Mit csináljunk, ha veszít a dézsa a vizéből?

1. Első használat előtt

Első használatkor még ne tegyünk sót, vagy bármiféle vegyszert a dézsába. Töltsük fel vízzel, jelöljük meg a vízszintet és várjunk egy napot, mert a szerelvények sérülhettek szállításkor, vagy a kályha összekötés lehet, hogy nincs elegendően megszorítva. Ellenőrizzük le, hogy nincs csepegés sehol (kályha összekötésnél, csapnál és nem folyik a dézsa alól a víz). Használjuk a dézsát nyugodtan (fűtsük fel stb.), csak ne tegyünk még bele adalékot, mert ha kiderül, hogy alólról szervizelni kell, akkor le kell engedni a dézsa vizét.

Első pár tüzelésnél a kályha csepeghet, mert kondenz csapódik ki. Ha csak akkor csepeg a kályha ha tűz van benne, akkor nincs ok az aggodalomra. A kondenztől való csepegés el fog állni pár begyújtás után.

Ha a kályha akkor is csepeg, ha nincs tűz benne, akkor ellenőrizzük le a kályha összekötés kályha felüli részét a gumitömlőnek. Ha az túl közel van nyomva a kályha burkolatához, akkor előfordult már, hogy a gumi összekötőn a bilincs nem volt teljesen megszorítva, így befolyt a víz a kályha burkolat alá, és a kályha alján távozott a kályhából, megtévesztve a tulajdonost. A bilincset legkönnyebben 7-es csőkulccsal szoríthatjuk meg, mert jobb a csatlakozás, mint egy sima lapos csavarhúzóval.

Felfűtéskor a gumitömlő a hő hatására lágyulhat. Nagyon ritka esetben előfordult, hogy ilyenkor pár csepp megjelenik a kályha összekötésnél. Ilyenkor húzzuk meg az ABA bilincseket, mivel a lágyabb gumitömlő még engedi a meghúzást.

tűkörinox kályha

2. Második használattól...

Ha tető van a dézsán, felfűtés előtt mindig ellenőrizzük, hogy elegendő víz van-e a dézsában. Nem veszített a vízszintből és ellepi a kályha felső beömlőjét, ellenben tilos begyújtani, mert a gumitömlő elolvad és akár a dézsa is felgyulladhat.

3. Hiányzik víz a dézsából

lefolyó meghúzása csavarhúzóval

Ha reggel arra ébredünk, hogy esett a vízszint, akkor ellenőrizzük le az 1-es pontban leírtakat.

Ha teljes bizonyossággal kizártuk a kályha összekötést és a csapot, akkor le kell engedni a dézsa vizét teljesen.

3.1. Következő lépés, hogy a lefolyó csavarját meghúzzuk egy lapos csavarhúzóval, így kizárjuk ennek lehetőségét, hogy itt veszítsen a vízből.

Kézi csavarhúzót használjunk és érzéssel húzzuk meg, mert erős géppel túl tudjuk húzni és a dézsa lefolyója sérülhet.

Ha már leengedtük a dézsa vizét, akkor emeljük meg a dézsát és nézzünk alá.

Ehhez le kell csatlakoztatni a kályhát két ABA bilincs lazításával a kályha összekötésnél. A legkönnyebben 7-es csőkulccsal tudjuk az ABA bilincseket meglazítani.

A kályhához közel emeljük fel, mert belül a kályha összekötőket kell megszorítani.

A dézsa pereme alá tehetünk nikecelt, téglát, bármit, ami elbír kb 50-70 kg-ot.

Olyan magasra kell felemelni a dézsát, hogy tudjunk alábújni.

dézsa szervizelés
dézsa szerviz

Ha már benéztünk a dézsa alá keressünk árulkodó nyomokat, hogy hol ereszthet a dézsa.

A lefolyó könyököt is nézzük meg. Főleg ha sós víz volt a dézsában, szinte biztos, hogy látszani fog a nyoma, hogy hol veszíti a vizet.

A dézsa olyan, mint egy legó. Cserélhető elemekből áll, tehát nem kell megijedni ha bármelyik része elhasználódik. Szükség esetén pár év múlva tudunk küldeni egy teljes lefolyó rendszert és olyan szolgáltatásunk is lesz, hogy egy teljesen új keretet adunk a dézsának, vagy átpolirozzuk a dézsatestet.

Előfordult már olyan is, hogy a dugó nem zárt rendesen, ezért cserélni kellett. Viszont a leggyakrabban nem szoktuk használni a dugót, hanem kívül a csapot zárjuk el. Igy leengedés esetén nem kell a dézsába bemászni.

Reméljük, hogy sikerült betekintést nyújtani a dézsa szerkezetéről. 

 

Mindenkinek nagyon sok kellemes dézsázást kívánunk 🙂

 

dézsafürdő lefolyó