Hogyan szűrjük a dézsafürdő vizét
tiszta dézsafürdő víz

Hogyan szűrjük a dézsafürdő vizét

Örökös téma a dézsafürdő tulajdonosok körében, hogy ki, hogyan kezeli a dézsafürdő vizét. Ez egy akkora téma, hogy több év tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy egy-két módszerről, vagy termékről véleményt tudjunk mondani, ezért most összeszedtem a vásárlóink tapasztalatait, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani. Világbéke.

Remélem, hogy már mindenki megtalálta a saját stílusához legjobban passzoló vízkezelést, de lássuk sorban, hogy nagyjából milyen lehetőségek közül választhatunk:

tiszta dézsafürdő víz
tisztított kútvíz

1. Úgy szűrjük, hogy ne szűrjük

Régen, amikor általában három köbméteres fa dézsafürdők voltak, nem volt opció, hogy gyakran cseréljük a vizet.

A két köbméteres üvegszálas dézsafürdőnél (mivel csak 1.3 köbméter víz jár bele) megtehetjük azt is, hogy akár minden használat előtt friss vízzel töltjük fel. Ha például hétvégére tervezünk dézsafürdőzni, akkor elég, ha pénteken feltöltjük (gyorsan felfűtjük) és a hétvégén van három este, hogy jól érezzük magunkat a barátokkal, vagy a családdal. Hétfőn pedig mehet a víz. A kezeletlen édesvíz előnye, hogy akár locsolni is lehet vele. Reméljük nem emiatt lesz ivóvízhiány a bolygónkon. 

2. Mi legyen a kútvízzel? Töltsünk tiszta vizet a pohárba... vagyis a dézsába

A kútvíz érdekes téma, mert ahány kút, annyi féle összetételű víz található benne. A víz minőségét meghatározhatja a kút kialakítása, mélysége, földrajzi helye (földtani közeg) stb. Gondolom aki saját kúttal rendelkezik már bevizsgáltatta és tudja, hogy mire használhatja a kútvizét: fogyasztás, locsolás, stb. 

Egy vásárlónk kútvízzel töltötte fel a dézsafürdőjét és a víz bebarnult, kis idő után leülepedett. Ilyenkor javasoljuk, egy előszűrő használatát feltöltéskor, például az EWF-F11/10 kút vízszűrőt, ami megszűri a vegyi anyagokat, klórt, megszünteti a kellemetlen ízeket és szagokat. Ezzel adunk egy esélyt, hogy a kútból tisztább vizet töltsünk a dézsánkba.

dézsafürdő vízbarnulás
barna ülepedés a dézsafürdő alján
kút vizszűrő
EWF-F11/10 szűrő

3. Édesvizet szűrjük és fertőtlenítsük

kék dió üvegszálas fürdődézsa
így kell várni a vendégeket

Az édesvíz nem fog sokáig kezeletlenül tiszta maradni. Már a második nap elkezd opálosodni a dézsafürdő vize. Dolgoznak a baktériumok, algák stb. Ezért ha folyamatosan tiszta édesvizet szeretnénk tartani a dézsafürdőnkbe, akkor kénytelenek vagyunk pH-t állítani (pH minusz, vagy pH plussz adagolásával) illetve klór, vagy kombitablettát használni. Itt még nincs vége, mivel szűrőt is kell használnunk. 

Alapból nem szoktam javasolni a homokszűrő használatát, mert úgy gondolom, hogy ágyúval lövünk verébre, de egy-két üvegszálas dézsafürdő tulajdonos előszeretettel használja és tényleg nagyon hatékony. (Nem véletlenül hatékony, hiszen több, mint 4 köbmétert forgatnak óránként. 20-30 köbméteres medencékhez való). Szerintem egy sima papírszűrő, búvárszivattyú, vagy szivattyú is megteszi a várt hatást. Egy másik blogbejegyzésben arról lesz szó, hogyna tudjuk ezeket csatlkaoztatni a dézsafürdőhöz: https://uvegszalasdezsa.hu/2021/10/14/hogyan-csatlakoztassunk-szurot-a-dezsafurdohoz/

Az édesvíz kezelést csak nyáron ajánljuk, mivel ősztől-tavaszig, a 38-40 fokos vízben a bőr pórusai kitágulnak, ezért nem túl egészséges vegyszeres vízben üldögélni. És már meg is érkeztünk az egészséges ásványokkal teli sósvízhez.

4. Fertőtlenítsük sóval a dézsafürdő vizét

Arról már írtunk blogbejegyzést, hogy mennyi sót tegyünk a dézsafürdőbe: https://uvegszalasdezsa.hu/2021/01/11/mennyi-so-kell-a-dezsafurdobe/

A parajdi sót, mivel iszapos, javasolt ülepíteni mielőtt beletesszük a dézsafürdőbe. Vagyis külön edénybe oldjuk fel, és amikor telített a víz, pár óra ülepítés után csak a tiszta sósvizet merjük át a dézsába. Ha kellő odafigyeléssel szűrjük/tisztítjuk a vizet, akkor akár egy szezont is kibír és elég csak szezononként cserélni.

A 2m átmérőjű üvegszálas dézsafürdőbe 100kg só ajánlott, míg a 2.4m átmérőjű oktogon dézsafürdőbe 200kg. Az üvegszálas fürdődézsa tulajdonosoknak kedvezményesen szállítjuk a sót.

mennyisóttegyünkafürdődézsába

4.1. Sósvíz szűrése

Habár sok szivattyúhoz és homokszűrőhöz odaírják, hogy alkalmas sósvíz szűrésre, viszont hosszú távon nem biztos, hogy bírják. Általában tengervíz sókoncentrációra gondolnak, ami kb. 3.7%. A dézsafürdő vize viszont 7-10% sókoncentrációs vizet is tartalmazhat. A tömény sós víznek van egy maró hatása, ami ellen nehéz védekezni. Ezért lehet dönteni szennyvíz szivattyú, vagy búvárszivattyú mellett, mert ha baj lenne vele, lényegesen kisebb összeg, mint egy homokszűrő.

búvárszivattyú, csodazsák
búvárszivattyú, csodazsák

Még pár általános jótanács

a) vízleengedéskor időnként töröljük egy ronggyal körbe a dézsafürdő belső falát, mivel ilyenkor könnyebben eltávolíthatóak a szennyeződések, lerakódások.

b) ha sóval használjuk és mégis maradt egy kis iszap az alján, akkor ne búvárszivattyúval szűrjük, hanem tömlővel, ahogy a bort szívjuk ki a hordóból. Igy anélkül, hogy felkavarnánk a dézsa vizét, az aljáról ki tudjuk szivattyúzni az iszapos réteget és egy külön edényben ülepíthetjük

c) ha sok ideig nem használjuk a vízzel teli dézsát és le is van fedve, ajánlatos időnként szellőztetni

A sok tapasztalat megosztásáért hálásak vagyunk a tiszafüredi https://www.potykaapartman.hu/ nagyon kedves tulajdonosainak.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?