A parajdi só jótékony hatása

A parajdi só jótékony hatása

A só fontos szerepet játszik az életünkben

Mindenki ismeri “A só” című mesét, ahol a királylány azt mondta édesapjának, hogy úgy szereti őt, mint az emberek a sót. Hát az öreg ezt félre értette, de így keveredik ki belőleg egy jó kis tanmese. Szeretet és só nélkül mit ér az élet? 

Érdekes elmélkedés kikeveredhetne belőle, hogy a só önmagában nem finom, de mégis hasznosabb, mint a cukor, ami viszont (sajnos) finom önmagában is és ezért nehéz a mértéket tartani. De ki dézsázott már cukros vízben? És sósban? Tejben, vajban? Na de térjünk vissza az ásványokban gazdag Parajd-i sóhoz.

Hol található a Parajd-i sóbánya?

A parajdi só jótékony hatásáról ódákat zengenek és mivel szorosan összefügg a dézsafürdőzéssel, ezért egy blogbejegyzéssel szeretnék összefoglalni a jótékony hatásait.

A Parajd-i sóbányát Erdélyben, Szovátától 5 km-re találhatjuk. Szováta a Medve-tóról híres, ami a világ legnagyobb és Európa egyetlen heliotermikus tava. Parajd a sóbányáról híres, de mivel közel van Szovátához, nagyon sok vendég összeköti a látogatást és bányalátogatással örvendezteti meg családját és saját szervezetét, mivel a sóbányalátogatás nagyon egészséges. Az utóbbi években Parajd szépen kiépült és az év bármely időszakában várja a vendégeket wellness és gasztro élményeivel.

A parajdi sóbánya története az ókorig visszavezethető, elvileg már a rómaiak is termeltek sót ezen a vidéken. Hát az jó régen volt, akkor még nem voltak üvegszálas dézsafürdők, így nehezebben volt elérhető az otthon wellness élmény.

Meg lehet látogatni a Parajd-i sóbányát?

Bányalátogatáskor a turistáknak egyedülálló élményben lehet részük. 1500méteres alagúton át, busszal utaznak le a hegy gyomrába, ahonnan 300 lépcsőn lesétálva érkeznek meg a földalatti városba. Itt különböző szórakozási lehetőségek találhatóak, múzeum, kávézók, billiárdszoba, könyvtár, kalandpálya, játszótér és templom is található. Az itt található levegő jótékony hatással bír a légzési problémák kezelésében. Ha valaki meglátogatná a sóbányát, indulás előtt érdemes tájékozódni a nyitva tartásról a Parajdi sóbánya hivatalos weboldalán.

parajdi sóbánya

A parajdi só felhasználása

Mennyi sót tegyünk a dézsafürdőbe?

A só nem csak az ételt ízesíti, hanem olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetünknek szüksége van az egészséges működéshez. Ezek az ásványi anyagok segítik a szervezet önvédő mechanizmusait, amelyet nem csak fogyasztása révén, hanem például forró fürdőzés közben is megkaphatunk, mivel forró vízben a bőr pórusai kitágulnak és így a szervezetünk felszívja az ásványokkal teli parajdi sót.

Ki ne ismerné az érzést, hogy egy hosszú fárasztó nap után hazaérve semmi másra nem vágyik csak egy forró fürdőre!

Sokan használnak különböző fürdősókat, hogy növeljék a relaxációt. A boltban kapható hagyományos termékek azonban, össze sem hasonlíthatók a parajdi fürdősó minőségével!

A parajdi só világszínvonalú minőségének köszönhetően, a fürdősó jótékony hatása számos területen érezhető lesz számodra! Magas a gyógyiszap tartalma, óriási ásványi anyag készlet található benne, ami csodákra képes a szervezetedben!

Kezdő dézsafürdő tulajdonosként felmerül a  kérdés, ezért erről itt írtunk, hogy mennyi só kell a dészafürdőbe?

mennyisóttegyünkafürdődézsába

Fürdőkádban is lehet használni?

parajdi só izek

Egy kád vízhez negyed-fél kg fürdősó javasolt. Méregtelenítő hatása miatt nem szükséges egyéb kozmetikumot használnod fürdőzés közben, hiszen a só megtisztítja bőrödet. Akár napi szinten is használhatod, nincs semmi mellékhatása. Tapasztalataink szerint 36-38 Celsius fokos vízben a leghatékonyabb, a fürdőzés időtartama legalább 20 perces legyen!

Próbáld ki különleges fürdősó variációinkat, válaszd ki kedvencedet, élvezd ki a természet adta kincsek minden jótékony tulajdonságát!

Nem csak belsőleg és fürdőzés közben használhatjuk a Parajd-i sót, hanem például sólámpákat vagy sódíszeket helyezhetünk el otthonunkban, melyek javítják a levegő minőségét és hozzájárulnak a jobb közérzethez.

További érvek a Parajd-i fürdősó használata mellett

 • testi és lelki felfrissülést biztosít számodra
 • maximális relaxációt és ellazulás élmény
 • kiváló választás reumatikus panaszok enyhítésére
 • regenerálja az izmaidat és ízületeidet
 • hatására feszesebb, puhább és rugalmasabb lesz a bőröd
 • oldja a stresszt és a feszültséget
 • bőrnyugtató hatású
 • enyhíti a gyulladásos folyamatokat
 • begyógyítja a sebeket (a nyílt seb esetén a csípés kellemetlen, nem javasoljuk)
 •  légzőrendszeri problémák gyógyítására. Inhalálva a só levegőbe kerülése segíthet a légzőrendszeri problémákkal, például asztmával vagy allergiákkal küzdőknek.
 • vízben oldva hasznos lehet különféle bőrproblémák, például ekcéma vagy pikkelysömör esetén.
 • A Parajd-i sóban természetes módon előforduló jód is megtalálható, ami fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

Cikkünkből kiderült, hogy a parajdi só mindenre (is) jó… vagyis olyan, mint a pálinka. (Vicceltem)

Vélemény, hozzászólás?