Akril vagy üvegszélas dézsa? Hogy van ez?
akril vs üvegszál

Akril vagy üvegszélas dézsa? Hogy van ez?

Az elmúlt években nagyon sok érdeklődővel beszélgettem, akik hagyományos dézsafürdő helyett “üvegszálas dézsafürdőt” szerettek volna választani. Ismerősöktől hallották, hogy a hagyományos fa dézsafürdőt macerás fenntartani, fűteni, tisztán tartani stb. ezért elkezdtek más irányba kutakodni. És itt belecsöppentek egy információ halmazba, amiben laikusként nehéz eligazodni. Nem is olyan nehéz, ne ijedjen meg senki.

Ebben a bejegyzésben igyekszek eloszlatni néhány téves információt és legjobb tudásom szerint segíteni, hogy mindenki el tudjon igazodni, hogy mi üvegszálas dézsafürdő, melyik akril, melyik jobb, tartósabb stb.

A hagyományos fa dézsafürdő és a műanyag hegesztett dézsafürdőről nem szeretnék írni, mert az más kategória. 

Akril dézsafürdő tulajdonságai

Az akril dézsafürdőket, kádakat előre gyártott vastagságú és színű lapokból gyártják. Melegítve rápréselik, vákuumformázó géppel egy “negatív” formára, és így lesz az akril lapból olyan forma, amit éppen gyártani szeretnénk. Mivel egy ilyen kádnak, dézsának vannak hajlatai, ezért a lap a hajlatoknál elvékonyodik, itt sérülékenyebbé válik. Az akril testet szokták hátulról megerősíteni üvegszállal. Ez az anyag hőre lágyul, tehát ezt a lágyuló tulajdonságát nem veszíti el a jövőben sem.

Ez a gyártási technológia elég gyors, mivel egy “negatív” szerszámmal naponta 30-40 darab dézsatest (kád) is elkészíthető.

akril kád

A dézsafürdő színét korlátozza az előre gyártott akril színe, tehát nem tudunk a RAL színskálából választani színt.

Az akril kádakat inkább beltérre ajánljunk, hőre lágyulnak, nem bírják olyan jól a hideg-meleg váltakozását. Mindenképp kérdezzék meg, hogy hány év garanciát adnak a testre. Ha nem adnak 10 évet, akkor azt jelenti, hogy ők sem bíznak a termék minőségében, illetve nem való ez az anyag kültéri dézsafürdő készítésére.

Az akril dézsát is üvegszálas dézsának hívja sok gyártó, mert hátulról meg van erősítve üvegszállal. Az akril anyag könnyebben karcolodik, mint a poliészter dézsa felülete.

Poliészter, üvegszálas dézsafürdő (ahogyan mi készítjük)

galaxy szürke oktogon dézsa

A poliészter, géllel készült dézsafürdő a legtartósabb anyag a piacon. Az is bizonyítja, hogy ugyanilyen anyagból készülnek a yachtok, hajótestek, szélkerekek, autó karosszéria elemek stb.  Innen is érezhetjük, hogy nagyon strapabíró anyagról van szó, kiválóan viseli a szélsőséges hőmérséklet különbségeket. Karcállóbb, zománcosabb felületet tudunk létrehozni, mint az akrillal. Az UV álló gél rétegenként kerül a sablonra, így egyenletes vastagságot érhetünk el.

A RAL színskálából választhatunk színt, dézsatest illetve csillogó anyagokat is használhatunk, hogy gazán egy látványos kerti ékszer legyen a végeredmény.

Mivel ebből az anyagból kézzel készítve kis szériát tudunk gyártani, (egy szerszámmal egyet naponta) ezért nem célunk nagy réteget kiszolgálni. Azoknak szeretnénk ebből az anyagból dézsát adni, akik hosszú távra gondolkodnak. 

A gyártás alatt 30 éves tapasztalattal állítottuk össze a “receptet”, hogy milyen anyagokból készítjük a dézsát, ezért is gondoljuk úgy, hogy a legjobb termék a piacon. Erről is árulkodik a 10 év garancia a dézsatestre.

Ha bármilyen kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot és igyekszünk segíteni.

This Post Has 2 Comments

Vélemény, hozzászólás?